2001 – Cheb: Ochranu obyvatel mají zajistit kryty (TV Západ)

2001 – Cheb: Ochranu obyvatel mají zajistit kryty (TV Západ)
Civilní ochrana obyvatel města Cheb by v případě, že by Českou republiku teroristé napadli zbraněmi hromadného ničení, měla být zajištěna. Pokud by se město ocitlo v ohrožení, všichni jeho obyvatelé by se totiž teoreticky měli mít kde ukrýt. Jejich bezpečí mají zajistit především vhodné sklepní prostory, s nimiž úřady počítají jako s tzv. protiradiačními kryty.

„Tyto kryty jsou schopny pojmout asi 58 tisíc občanů. Takže mnohem více než má město Cheb obyvatel,“ řekl tajemník MÚ Cheb Václav Sýkora.  

Cheb má kromě toho k dispozici také 9 stálých tlakově odolných krytů, které jsou vybaveny technologií umožňující dodávky nezávadného vzduchu, pitné vody i elektrické energie. Tři z nich se nacházejí pod areálem chebského nádraží. Další tři pod budovou 5. ZŠ v ulici Matěje Kopeckého a po jednom krytu je pak v budově Českého Telecomu ve Valdštejnově ulici, v objektu České pošty a pod Okresním úřadem. Tyto kryty jsou ale přednostně určeny pro zaměstnance zmíněných organizací, příp. pro žáky školy. Vhodných sklepních prostor, tzv. protiradiačních krytů, je pak na území města více než tisícovka. Ty by ale v případě nebezpečí ještě musely projít nezbytnými úpravami. 

„Tyto kryty by se upravovaly po vydání příslušného pokynu, zejména utěsněním sklepních prostor, utěsněním oken a dalšími stavebními úpravami apod,“ vyjmenoval Sýkora. 

Tyto improvizované kryty na rozdíl od stálých, ale poskytují ochranu pouze před určitým druhem nebezpečí, např. před ionizačním zářením a částečně před zářením tepelným, nikoliv však před tlakovou vlnou.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!