2001 – Cheb: Muzeum láká na lidové umění exotické Číny (TV Západ)

2001 – Cheb: Muzeum láká na lidové umění exotické Číny (TV Západ)
Právě v těchto dnech probíhá v chebském muzeu ojedinělá výstava představující lidové umění exotické Číny. Expozice nazvaná Čínské lidové hračky, hudební nástroje, draci a lampiony návštěvníkům přibližuje tradice čínského umění sahající až do období 4. století před naším letopočtem.

Čínské lidové umění, které je na výstavě zastoupeno desítkami exponátů zapůjčených pražským Náprstkovo muzeem, je naprosto odlišné od tamního tzv. vyššího umění představovaného např. kaligrafií.

„To je opravdu naprosto jiný svět. Když jsem viděla první ukázky čínského lidového umění, tak jsem si myslela, že je indické. Hlavní rozdíl je obrovská dekorativnost. V tom vysokém umění se dekorativnost bere jako něco minusového. Kdežto v tom lidovém umění, všimněte si, každá věc je ozdobena, nejenže je ztvárněna, ale ještě je ozdobena kytičkami, nejen výšivkami nalepenými a tak, ale prostě ta zdobnost je, myslím, výrazná,“ popsala rozdíly PhDr. Zlata Černá. 

Na výstavě nechybějí např. čínské hračky vyrobené v 19. století, které jsou typické svojí materiálovou náročností. Jedná se totiž především o keramické miniatury a hračky z hedvábí. Část expozice představuje hračky z pekingské oblasti, které se vyrábějí z nerozvinutých poupat magnolie.

Návštěvníci si mohou prohlédnout také hračky pletené na dřevěnou formu, hračky ze slámy následně lakované či kartáčové loutky, v nichž se odráží tradice čínského divadla jako druhu umění spojujícího všechny vrstvy obyvatelstva. 

Na výstavě čínského lidového umění pochopitelně nemohou chybět draci, jejichž pouštění je dodnes zábavou všech společenských vrstev. S touto typickou hračkou v Číně nazývanou Létající citera se ale na rozdíl od všech neběhá. Drak totiž musí vzlétnout sám. 

„Historie počátku draků sahá do 4., 3. století před naším letopočtem. Ví se, že kolem našeho letopočtu sloužily především k technickým účelům jako vyměřování městských hradeb či posílání zpráv v době války apod. Zábavou se ale staly až od 10. století. Naprosto rozšířenou – ty technické úkoly zmizely,“ prozradila Zlata Černá. 

Muzeum připravilo k výstavě čínského lidového umění řadu doprovodných akcí, a to především přednášek. Pro děti je navíc přichystána výtvarná soutěž inspirovaná touto výstavou. 

„Chceme, aby výstava byla inspirací pro dětský výtvarný projev. To co, zde děti uvidí, je určitě bude inspirovat svou barevností a exotičností k tomu, že samy něco namalují a přinesou nám to do muzea 18. října. Poté bude následovat jejich vlastní výstava, která bude zde v maushausu muzea,“ uvedla kurátorka výstavy Irena Michálková.

Výstava dětských kreseb nazvaná „Co viděly děti na výstavě“ bude slavnostně zahájena 20. října a potrvá stejně jako expozice čínských hraček až do 18. listopadu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!