2000 – Cheb: Na radnici se jednalo o spolupráci se zahraničními partnery (TV Západ)

2000 – Cheb: Na radnici se jednalo o spolupráci se zahraničními partnery (TV Západ)
Chebským podnikatelům se naskytla další možnost o spolupráci se zahraničními partnery. Na radnici se totiž uskutečnilo jednání zástupců firem zdejšího regionu s jejich protějšky z ruského partnerského města Nižnij Tagil.

„Spíše jsme to chápali, že tato schůzka je zprostředkující – kontakty mezi podnikateli už potom musí být na přímé úrovni,“ uvedl Václav Jakl.  

Možným předmětem spolupráce by se podle představitelů obou stran mohl stát především textilní průmysl a potravinářství. Okresní hospodářská komora proto urychleně vytvoří přehled investičních možností v chebské oblasti. Další sférou spolupráce by mohla být také výměna kvalifikovaných pracovních sil. Chebští podnikatelé již projevili zájem např. o ruské svářeče či šičky. Vzájemná kooperace se bude muset týkat především oblastí, kde nevadí veliká vzdálenost mezi oběma městy. 

„Ta spolupráce se právě musí orientovat tam, kde nedochází k velkému převozu materiálu,“ dodal Jakl.  

Nižnij Tagil, který je partnerem Chebu již několik desetiletí, zaznamenal v nedávném období obrovský ekonomický rozvoj. V loňském roce vzrostla průmyslová výroba o plných 46 % oproti roku předcházejícímu. Tagil se tak v současné době podílí pěti procenty na ruském průmyslovém trhu.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!