10.7.2017: CHAT o darování krve s MUDr. Petrou Šlechtovou

10.7.2017: CHAT o darování krve s MUDr. Petrou Šlechtovou
Transfuzní služba funguje v Plzni od roku 1948. Stanice odebírá krev a krevní složky dobrovolným dárcům, popř. pacientům před plánovanými operacemi. Zároveň provádí odborná vyšetření pro účely transplantační imunologie. Zeptejte se na vše, co vás ohledně darování krve zajímá. V pondělí 10. července 2017 bude ve 12 hod. na vaše otázky odpovídat primářka oddělení MUDr. Petra Šlechtová, MBA.

Každé léto se transfuzní stanice v Plzni potýká s nedostatkem krve. Důvodů je několik. Prvním nárůst spotřeby trasfuzních přípravků v důsledku vyššího počtu úrazů a autonehod. Druhým pak pokles počtu dárců, kteří odjíždějí na dovolené. Chcete-li pomoci a můžete-li krev darovat, pomozte. Využijte příležitosti a zeptejte se na cokoli MUDr. Petry Šlechtové, primářky transfuzního oddělení.

OTÁZKY MŮŽETE POKLÁDAT ZDE, on-line chat začíná 10.7. 2017 v 12 hod.

Kdo může darovat krev

Dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku 18-65 let, který splňuje základní podmínky:

  • váha alespoň 50 kg

  • není alkoholik ani neužívá drogy a nepatří do tzv. skupiny s rizikovým chováním (užívání drog, pohlavní život s drog. závislým, promiskuitní způsob života apod.)

  • není HIV pozitivní

  • neměl infekční žloutenku B, C nebo jiné závažné onemocnění jater

  • nežil v letech 1980 - 1996 více jak 6 měsíců v Anglii či Francii

  • nemá a v pokrevním příbuzenstvu nebyla zjištěna Creutzfeldt-Jacobova choroba

  • neměl žádnou transplantaci orgánů včetně rohovky

  • neměl tuberkulozu, syfilis, malárii či jinou tropickou nemoc, tyfus a paratyfus, tularemii, brucelozu

  • netrpí onemocněním nervového systému - epilepsií či roztroušenou sklerozou

  • netrpí psychiatrickým onemocněním

  • nemá revmatické onemocnění

  • nemá vážné kožní onemocnění

  • není těžký alergik s celoročními obtížemi

  • nemá vážné chronické onemocnění plic, srdce a cév, ledvin, zažívacího traktu

  • nemá chronickou chorobu krve

  • není diabetik léčený inzulinem

Případné nejasnosti můžete konzultovat s lékařem na telefonu 377 402 823 nebo 377 402 818.
www.fnplzen.cz/transfuzni-oddeleni


OTÁZKY MŮŽETE POKLÁDAT ZDE, on-line chat začíná 10.7. 2017 v 12 hod.

Co zajišťuje transfuzní stanice v Plzni

1. Odběr a výroba transfuzních přípravků 
Transfuzní oddělení zajišťuje transfuzní přípravky pro FN Plzeň a další zdravotnická zařízení v regionu.

  • Odebírá krev a krevní složky dárcům krve (odběry plné krve a odběry aferetické), eventuálně pacientům před plánovanou operací a zpracovává krev z Odběrového centra v Rokycanech. Odebranou krev vyšetřuje, vyrábí z ní jednotlivé transfuzní přípravky a kontroluje jejich kvalitu. Transfuzní přípravky skladuje, nakupuje a expeduje na klinická pracoviště FN Plzeň a do dalších zdravotnických zařízení v regionu. Část krevní plazmy dodává ke zpracování na krevní deriváty do frakcionačních center.

  • Sleduje racionálnost hemoterapie ve FN a dbá o prevenci, sledování a hlášení potransfuzních komplikací. Vede registr dárců vzácných krevních skupin a vyřazených dárců a spolupracuje s ČČK a ostatními společenskými organizacemi a zdravotnickými zařízeními v usměrňování náboru dárců. Podílí se na výchově k dárcovství krve.

2. Laboratorní diagnostika

  • Transfuzní oddělení provádí základní a specializovaná imunohematologická vyšetření, vyšetření infekčních markerů dárců a pacientů a další laboratorní vyšetření pro účely transplantační imunologie. Zajišťuje konzultační služby v oblasti problematiky transfuzního lékařství.

Historie transfuzní stanice Plzeň

V roce 1948 byla v republice ustanovena Národní transfuzní služba a v krajských městech vzniklo prvních 16 transfuzních stanic. Z ústního podání transfuzní služba v Plzni byla provozována v Šiklově pavilonu FN Plzeň (patologie). Po adaptaci suterénu v závodní nemocnici Škodových závodů (Bory, Dvořákova ulice) se přestěhovala sem. Samostatná Krajská transfuzní stanice působila v těchto prostorách až do r. 1967, kdy byla dokončena výstavba nové budovy v blízkosti FN a KÚNZ, v ulici 17. listopadu 12. Zde Transfuzní oddělení působí dosud. Je jedním z oddělení Fakultní nemocnice v Plzni.

Do odborného vývoje oboru se pracovníci Transfuzního oddělení (TO) v Plzni zapojili význačným dílem. Kromě výuky oboru vydávali 10 let odborný časopis a pracovali na významných výzkumných úkolech oboru. Sem patřila příprava výroby krevních vaků (MUDr. Vladimír Kulich) koncem 60. let, v době, kdy v celé republice byly odběry krve prováděny pouze do skleněných lahví. K rutinní výrobě však nedošlo. Ministerstvo zdravotnictví další vývoj nepodpořilo a nařídilo výzkum ukončit. K vakům se transfuzní služba vrátila až v 90. letech nákupem ze zahraničí. TO v Plzni bylo rovněž průkopníkem při zavádění výpočetní techniky. Ta byla již v r. 1973 rutinně používána a na centrum v Plzni byla napojena všechna transfuzní zařízení Západočeského kraje. 

90. léta přinesla obrovské změny v technologiích celého procesu výroby transfuzních přípravků. Z těchto důvodů prochází Transfuzní oddělení v letech 1994-1995 rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 1999 byla v souvislosti se zahájením provozu operačních sálů ve FN Lochotín vybudována v tomto areálu krevní banka, která zajišťuje imunohematologická vyšetření a výdej transfuzních přípravků pro pacienty této části FN.

Vedoucí lékaři: MUDr. Paloušová (do r. 1952), MUDr. Vladimír Kulich (1952-1991), MUDr. Růžena Herynková (1992-2015), MUDr. Jarmila Hrubá (2015-2016), MUDr. Petra Šlechtová, MBA (2016-dosud).


OTÁZKY MŮŽETE POKLÁDAT ZDE, on-line chat začíná 10.7. 2017 v 12 hod.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!