Vzestup hladiny Moravy: Výstraha pro Šumperk, Mohelnice a Zábřeh

Vzestup hladiny Moravy: Výstraha pro Šumperk, Mohelnice a Zábřeh
Hrozba povodně v Jeseníkách kvůli tání sněhu a dešti; řeka Morava může dosáhnout třetího stupně. Voda může zaplavovat obydlené oblasti a způsobit škody na majetku. Je důležité sledovat situaci a dodržovat pokyny úřadů.

Výstraha před vzestupem hladiny horního toku řeky Moravy na třetí stupeň platí pro území kolem Šumperka, Mohelnice a Zábřehu. 'Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku,' varuje ČHMÚ.

Na nejvyšší stupeň v neděli odpoledne vystoupalo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Pro okolí Trutnova a Vrchlabí platí výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí. Vysoký stupeň je v platnosti i v některých dalších regionech Královéhradeckého kraje, na severu Pardubického kraje a u Poděbrad na Nymbursku.

Důvodem je tání sněhu, které podle meteorologů zvýší hladiny i některých dalších řek. Na druhý stupeň značící pohotovost vystoupala v neděli dopoledne například hladina toku Desná v Koutech nad Desnou na Šumpersku.

Dosažení prostředního ze tří povodňových stupňů lze podle hydrologů kvůli vydatnému dešti a odtávání sněhu očekávat i v povodí horního Labe a Cidliny. 'V povodí Jizery očekáváme pouze dosažení prvního stupně povodňové aktivity,' uvádí ČHMÚ.

Aktuálně radarový snímek srážek nad Českou republikou. V neděli kolem třetí hodiny hlásilo dosažení některého ze tří povodňových stupňů několik měřících stanic, vyplývá z povodňového webu ČHMÚ. Většinou šlo o první, nejnižší stupeň. Druhý stupeň byl kromě Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku také na Úpě v Trutnově a Moravici ve Velké Štáhli na Bruntálsku.

Hladina středního a dolního Labe je podle hydrologů na mírném vzestupu a stoupat bude v důsledku dotoku i v pondělí. Překročení druhého stupně ale meteorologové neočekávají.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!