Modernizace školních budov zahájena

Modernizace školních budov zahájena
Královéhradecký kraj zahájil modernizaci školních budov ve Smiřicích, odloučeném pracovišti hradecké střední školy služeb, obchodu a gastronomie. Celková investice činí 25 milionů korun. Modernizace zahrnuje nové učebny, šatny, hygienické zařízení a jídelnu.

Královéhradecký kraj v únoru zahájil rozsáhlou modernizaci školních budov včetně nové přístavby ve Smiřicích, odloučeném pracovišti hradecké střední školy služeb, obchodu a gastronomie. Celková investice vyjde zhruba na 25 milionů korun včetně DPH a zajistí rozšíření a zkvalitnění výuky pro žáky gastronomických oborů.

„Modernizaci školských prostorů ve Smiřicích nutně potřebujeme kvůli žákům, kteří se do Smiřic přestěhují z areálu v Černožicích. Stavební práce budou probíhat v celém objektu a pro středoškoláky a jejich pedagogy ve stávající budově například vybudujeme nové šatny a hygienické zařízení. Do vstupní haly umístíme jídelnu a v jižním křídle vzniknou učebny praktické výuky pro přípravu jídel studené i teplé kuchyně a také pekárna s cukrárnou,“ řekl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za investice.

Nová přístavba poslouží jako sklady materiálu a potravin, prádelna se žehlírnou, úklidová místnost a kancelář. Stavebníci zde umístí i vzduchotechniku a další nezbytné technologie. Veškeré stavební práce ve výši 25,14 milionu korun včetně DPH by měly trvat zhruba rok včetně měsíčního zkušebního provozu.

„Výuka během stavebních úprav bude probíhat beze změn, ale musíme být se školou a stavební firmou v intenzivním kontaktu, abychom zajistili bezproblémový průběh výuky a samotnou realizaci tolik potřebné investice. Těší mě, že díky finančním prostředkům z krajského rozpočtu zlepšíme podmínky pro studium na další krajské škole, ze které vychází spousta špičkových absolventů,“ uvedl náměstek odpovědný za krajské školství Arnošt Štěpánek.

Smiřická budova je z roku 1996 a původně sloužila tamní střední škole potravinářské. V roce 2014 prošla zateplením obvodového pláště a výměnou oken.

Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové je školou zřízenou Královéhradeckým krajem. V roce 2018 proběhlo její sloučení právě se Střední školou potravinářskou ve Smiřicích. Po sloučení škol došlo k rozšíření nabídky oborů učebních i maturitních. Nabízí maturitní obory sportovní management, fotograf, kosmetička či hotelnictví a cestovní ruch. Vyučit se lze v oborech kadeřník, číšník, cukrář, aranžér, specialista prodeje, pekař, kuchař-číšník, kuchař či zahradník. Obor podnikání pak lze studovat jako nástavbu denní formou i dálkově. Zájemci mohou využít také zkrácené obory rekondiční a sportovní masér nebo vlásenkář a maskér. Ve školním roce 2023/2024 se ve škole vzdělává 1038 žáků v denní formě vzdělávání a 47 žáků v dálkové formě vzdělávání. Jedná se o největší školu v kraji, pokud jde o celkový počet žáků.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!