Demontáž železničního mostu v Ústí nad Labem: úspěšný noční zásah

Demontáž železničního mostu v Ústí nad Labem: úspěšný noční zásah
Demontáž starého železničního mostu v Ústí nad Labem proběhla v noci na neděli. Týdny trvaly přípravy na sundání mostu obřím jeřábem a umístění na podval. Silniční průjezd byl dočasně zablokován. Nový most bude nainstalován v dubnu před rekonstrukcí Benešova mostu. Uzavření Benešova mostu očekáváno na podzim, kolaudace v březnu 2027.

V noci na neděli se uskutečnila demontáž starého železničního mostu v Ústí nad Labem. Tato akce byla klíčovým krokem v několikatýdenních přípravách na instalaci nové konstrukce. Proces demontáže byl proveden pomocí obřího jeřábu, který most sundal a poté ho umístil na podval. Auto následně most odvezlo o tři sta metrů dál mimo silnici, čímž byl průjezd místem dočasně zablokován. Motoristé si však mohou oddychnout, jelikož od rána je důležité dopravní křížení znovu otevřené.

Nový železniční most bude nainstalován na místo v dubnu, což pomůže připravit se na rekonstrukci Benešova mostu přes Labe. Oprava tohoto mostu značně zkomplikuje situaci v dopravě na silnicích v Ústí nad Labem.

Podle Bořivoje Leszky ze společnosti Strabag Rail proběhla demontáž bez problémů. Od samotného začátku únorového omezení na kruhovém objezdu pod Větruší se stavaři usilovně připravovali na tuto náročnou akci. Přes noc byly odstraněny nejdříve menší konstrukce a poté i větší části mostu. Nyní se dělníci zaměří na rozřezání a odstranění stávající konstrukce, aby mohla být připravena pro sešrotování.

Paralelně s demontáží mostu budou stavaři pokračovat v bourání spodní části mostu, částečném ubourání opěr a pilířů a stavbě nových opěr a pilířů. Jeřáb bude pak novou konstrukci umístit na most během dubnové víkendové noci.

Práce na tomto projektu nezastaví pouze u demontáže železničního mostu. Na okružní křižovatce od března do července proběhnou další zásadní změny. Cílem těchto úprav je zvýšení kapacity průjezdu a snížení počtu automobilů stojících v koloně, což pomůže řidičům z Děčína a Trmic.

Uzavírka Benešova mostu v Ústí nad Labem a jeho oprava ovlivní také řidiče, kteří přijíždí do města od Lovosic. K dispozici bude nově menší lávka pro pěší a cyklisty, zatímco auta a hromadná doprava budou přesunuty na nedaleký Mariánský most, kde je již nyní hustá doprava a v ranní špičce se tvoří kolony.

Uzavření Benešova mostu pro osobní dopravu se očekává na podzim letošního roku, s kolaudací naplánovanou na březen 2027.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!