Břeclavsko je nejrizikovější: Každá sedmá nehoda je způsobena opilým řidičem!

Břeclavsko je nejrizikovější: Každá sedmá nehoda je způsobena opilým řidičem!
Nejvyšší počet dopravních nehod způsobených řidiči pod vlivem alkoholu byl zaznamenán na jihu Moravy, kde alkohol způsobuje téměř každou sedmou nehodu, hlavně v Břeclavském okrese. Oproti tomu v celé České republice dochází k nehodám pod vlivem alkoholu průměrně ke každé dvacáté nehodě. Experti navrhují vyšší pokuty, delší zákaz řízení, alkoholické zámky a vzdělávací kampaně jako možná řešení problému.

Česká kancelář pojistitelů nedávno aktualizovala svou unikátní mapu, která ukazuje, v jakých okresech bourají opilí řidiči v největší míře. Z údajů, které byly získány pro roky 2021 až 2023, vyplývá, že na Břeclavsku je alkohol podepsaný téměř pod každou sedmou nehodou. V celé republice průměrně dochází „pod vlivem“ pouze ke každé dvacáté nehodě.

Oblasti jako Znojemsko a Hodonínsko následují hned za břeclavským okresem v žebříčku. Kancelář přitom poukazuje na alarmující fakt, že jde o místní trend, který se nemění. „U nehod s alkoholem je riziko zranění nebo úmrtí téměř dvojnásobné proti ostatním nehodám,“ upozorňuje navíc pojistný matematik Petr Jedlička.

Jihomoravští dopravní policisté v minulém roce provedli na 93 tisíc kontrol, při nichž odhalili 748 řidičů, kteří si před jízdou 'přihnuli'. Na Břeclavsku, které negativně svítí ve zmíněné mapě, loni policisté načapali 137 řidičů pod vlivem alkoholu. Od začátku tohoto roku je v platnosti novela silničního zákona, která u vybraných nejzávažnějších přestupků zavádí větší postihy, jako například delší zákaz řízení.

Jako vhodnější než vyšší pokuty a tresty vnímá David Váchet z adiktologické ambulance Remedis Brno například zavedení alkoholických zámků v automobilech. V případě, že člověk nadýchá, by pak nemohl nastartovat. Ocenil by rovněž masivnější vzdělávací preventivní kampaň. „Leccos také můžeme udělat jako občané, respektive společnost, tím, že nebudeme pití alkoholu tolik bagatelizovat a začneme ho vnímat jako rizikový vzorec. Jako vhodné vidím i opatření, aby nebyla možnost kupovat alkohol na benzinkách. Lze přemýšlet i nad vyšším zdaněním,“ nastiňuje možnosti.

Problémy s alkoholem za volantem se nevyhnou ani politici. V minulosti v opilosti boural starosta brněnské Slatiny Jiří Ides (SOCDEM), starosta Suchého na Blanensku Pavel Žižka (nez.) přišel kvůli opakovanému přistižení při řízení pod vlivem o funkci. Loni v prosinci pak vyšlo najevo, že pozitivně dopadla dechová zkouška krajského zastupitele Ivo Vašíčka (Piráti) po nehodě ve služebním autě. „Sám jsem zavolal policii. Vůbec mi nenapadlo, že budu mít pozitivní výsledek na zbytkový alkohol,“ uvedl s tím, že se cítil zcela střízlivý. Nadýchal ale pod jedno promile, což je přestupek. Následně se vzdal funkce krajského předsedy finančního výboru.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!